Бил Гејтс ќе донира 1,23 милијарди евра за искоренување на детската парализа

Сподели со своите пријатели

Фондацијата Бил и Мелинда Гејтс ќе одвои 1,23 милијарди евра за борба против детска парализа ширум светот.

Loading...

Покрај тоа, овие пари ќе бидат искористени за да се спречи појавата на нови варијанти на вирусот кои би можеле да ги избегнат постоечките вакцини. Соопштението беше објавено на Светскиот здравствен самит во Берлин.

Северозападната провинција Хајбер Пахтунхва, Пакистан пријави 20 случаи на детска парализа оваа година.

Авганистан, кој регистрираше два случаи оваа година, претходно немаше пристап до вакцини поради насилството и талибанците кои им забранија на тимовите за детска парализа од областите под нивна контрола.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Франција забранува пушење на плажи, паркови и други јавни места

Сепак, минатата година, неколку месеци по преземањето на Авганистан, талибанците се согласија да им дозволат на здравствените работници на ОН да започнат национална кампања.

И покрај милијардите евра вложени во напорите за искоренување на детската парализа од 1988 година, СЗО повторно ги пропушти роковите за искоренување на болеста и беше под постојани критики за неуспехот да се прилагоди на предизвиците.