БИДЕТЕ ВНИМАТЕЛНИ: Овие апликации повлекуваат пари од вашата сметка

Сподели со своите пријатели

Злонамерниот софтвер „Џокер“ во позадина тивко кликнува на реклама во апликација и тајно, за вас, се регистрира за платена услуга преку интернет и вие останувате без пари на сметката.

Loading...

„Џокер“, малициозен софтвер именуван по негативецот од серијалот за Бетмен, досега е пронајден на 24 апликации за оперативниот систем Google Android, а сите од нив неодамна беа достапни за преземање на апликацијата Google Play Store.

Пред да бидат отстранети од Google, овие апликации биле преземени и инсталирани повеќе од 472.000 пати.

Додека не се утврди дека сè уште има заразени апликации, тешко е да се утврди со сигурност уште колку уреди се потенцијално компромитирани.

Но, едно е сигурно. Ако преземавте и инсталирате која било од овие апликации, веднаш избришете ги.


Leave a Reply