АРМ ќе набави нови осум хеликоптери

Сподели со своите пријатели

Армијата на Република Македонија ќе набави осум нови хеликоптери до крајот на 2028 година кои треба да го надополнат воздухопловството.

Loading...

Како што информираше министерката за одбрана Славјанка Петровска, одлучено е да се набават четири хеликоптери AW149 и четири од типот AW169M.

– Се очекува да почнат да пристигаат во втората половина на 2026 година, а последниот хеликоптер од овој пакет да биде испорачан до 2028 година. Паралелно со ова, а како дел од една целина Министерството за одбрана работи и на подобрување на состојбата со персоналот кој понатаму ќе ги лета и одржува овие хеликоптери, изјави Петровска.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  УХМР најавува драстична промена на времето!

 

Архива Кумановски Муабети

 

Според министерката, ова ќе ја модернизира воздухопловната компонента на АРМ за потребите на армијата, но и за поддршка на другите цивилни институции.

Леталата ќе се набават од италијанската компанија Леонардо, а вкупниот износ што ќе биде потрошен е 230 милиони евра, пари што ќе се исплаќаат етапно во следните четири години.

Никола Ивановски

Loading...