Акција ”Гора”: Кривична за вработен во катастар на недвижности во Куманово

Сподели со своите пријатели

Во рамките на ОА „Гора“,  СВР Куманово поднесе кривична пријава против И.А. (53) од с.Режановце, кумановско, поради постоење основи на сомнение  за сторени продолжени кривични дела „злоупотреба на службена положба и овластување“ и „фалсификување службена исправа“, додека С.С. (40), С.С.(61), двајцата од с.Долно Којнаре, кумановско и Љ.С. (33) од с.М’глинце, поднесена им е кривична пријава поради постоење основи на сомнение за сторени кривични дела „употреба на исправа со невистинита содржина“ и „пустошење шума“.

Loading...

Имено во текот на 2012 и 2013 година, И.А. самостоен референт за геодетски работи во Агенцијата за катастар на недвижности – Одделение за кастастар на недвижности Куманово, оформил предмети за наводно исправка на техничка грешка по службена должност за 13 парцели со површина од 275.857 метри квадратни од катастарската општина М`глинце кои биле во сопственост на Р.Македонија, како и 15 парцели од истата општина со површина од 117.881 метри квадратни со неутврдена права на сопственост.

По ова, изготвил потврди за исправка на техничка грешка и по службена должност внел невистинити податоци за сопственост, ги заверил потврдите со свој потпис, ги спровел во електронскиот систем на Агенцијата и за паричен надомест од 1.200 евра ги префрлил во имотните листови каде крајни сопственици се второ, трето и четврто пријавените, како и лицата М.А. и С.С.

По ова пријавените С.С, С.С. и Љ.С  имотните листови ги искористиле како вистинити пред лиценцирани лица за вршење на стручни работи од областа на шумарството во приватни шуми по што добиле одобрение за сеча на огревно дрво и од седум катастарски парцели исекле 1.061,5 метри кубни огревно дрво, со што го оштетиле Буџетот на Р Македонија за износ од 7.906.500 денари.

Фото: Телеграф.мк

Leave a Reply