Град опседнат со појадок: Се јаде по девет пати на ден!

Сподели со своите пријатели

Во тајландскиот град Транг, луѓето се будат пред 4 часот наутро и одат во темни сали или киосци за брза храна за да го извршат својот утрински ритуал.

Loading...

Жителите на овој град имаат репутација на вистински гурмани кои јадат и до девет пати на ден.

Нема многу места во светот каде луѓето се подготвени да приспособат сè на нивните навики во исхраната до толкава мера, како што е секојдневно консумирање печено свинско месо.

Но, исто така, нема многу места во светот кои го сфаќаат појадокот толку сериозно како Транг.

Дури и во земја како Тајланд, каде луѓето се сериозно опседнати со храна, ентузијазмот за првиот оброк во денот изгледа речиси патолошки.

 

 

Loading...

Во Транг, можете да го започнете денот во огромни сали, каде што се јаде дим сум (голем избор на мали кинески јадења) или во ресторани, каде што се служат тестенини и оризова каша.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Не прислушкуваат ли телефоните? Направете го овој тест и ќе го добиете одговорот!

Можете исто така да уживате во јадења со кари, крцкави стапчиња од тесто или свинско печење послужено по килограм.

Но, зошто појадок и зошто Транг?

 

 

„Рестораните во Транг прифаќаат различни видови работници“, изјави Канапорн Јанџирдсак, угостител од Транг, за Би-Би-Си Травел на прашањето зошто Транг е толку опседнат со појадок.

„Некои од нив се будат во 2 часот по полноќ, а луѓето што ги водат рестораните одат на намирници во 5 часот наутро. Луѓето овде јадат цело време“, рече тој.

 

Loading...

 

Собирањето гума е многу важно во селата околу Транг, а фактот што сето тоа се прави ноќе и во раните утрински часови, доведе до тоа луѓето да појадуваат пред да изгрее сонцето.

Друга многу важна причина за оваа навика е имиграцијата – од 15 век оваа област привлекува кинески имигранти. Транг стана дом на голем број од нив, па тоа влијаеше и на културата на задолжителен појадок во Транг.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Неуралинк во Канада доби дозвола да имплантира мозочни чип кај пациенти

 

 

„Во старите денови, луѓето само доаѓаа и пиеја чај“, објасни Јаоване Тираклеела, четвртата генерација на сопственици на кантонски ресторани Џип Као.

Loading...

Нејзиниот ресторан е веќе полн со семејства, ученици, пензионери и луѓе кои одат на работа во 7 часот наутро.

„Немаше многу работи за јадење со чај – неколку кнедли на пареа, можеби пржени стапчиња од тесто“, вели таа.

 

 

Сепак, во следните децении чајџилниците во овој град во својата понуда вклучувале повеќе прехранбени производи, па денес Транг е синоним за огромни сали со суми кои нудат десетици пржени и парени јадења, но и јуфки и јадења од ориз.

Loading...

А бурекот е најдобрата улична храна

Но, Јип Као е еден од ретките кој одржува релативно мало мени со јадења со сумак, кои сите се направени дома и во традиционален стил во широк послужавник, а не во мали корпи од бамбус.

Дел од секој појадок во Транг е мрсна храна во вид на печено свинско месо (во слатка и ароматична маринада), а покрај тоа во овој град се јадат и пржени стапчиња од тесто.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Неуралинк во Канада доби дозвола да имплантира мозочни чип кај пациенти

 

 

Loading...

Тестото се подготвува во три часот наутро

„Секој ден станувам во 3 часот наутро за да направам тесто“, објасни Сомиот Атакијмонгкол, сопственик на втората генерација на Кун Чианг Банг Рак, мал ресторан кој служи само појадок и ги служи најдобрите стапчиња за јадење во градот.

„Почнувам да го пржам тестото во 6 часот наутро. И обично се распродаваме до 9 часот наутро“, вели тој.

Освен влијанието на кинеската кујна, во овој дел на Тајланд е забележливо и влијанието на индиската кујна, а она што е интересно е бројот на оброци што ги имаат жителите на овој град.

Луѓето во Транг имаат репутација на сериозни гурмани. Насекаде во Тајланд, луѓето јадат три, можеби четири пати на ден, но луѓето во Транг јадат девет пати на ден.