Зошто чукаме во дрво три пати? Еве како настанал овој обичај!

Сподели со своите пријатели

Многу нации имаат широко распространето верување за терање магии и повикување на среќа со тропање по дрвена површина.

Loading...

Вообичаена практика е да се чукне трипати, не еднаш, затоа што би било непристојно.

Првото чукање е за привлекување внимание, второто значи да се побара помош, додека третото чукање подразбира благодарност.

Иако не е утврдено точно од каде доаѓа ова суеверие, според некои теории се верува дека е поврзано со паганските предци.

Поточно, тие верувале дека духовите живеат во дрвјата, а тропањето по дрвја е добар начин да се привлече внимание и да се побара помош.

Со текот на времето, новите религии исто така го „прифатиле“ овој обичај. За христијаните, чукањето во дрво е начин да го привлечете вниманието на Бога.

Исто така, постои верување дека чукањето во дрво е исто така поврзано со страдањето на Евреите во Шпанија во 1490 година.

Поточно, кога инквизицијата предводена од озлогласениот Томас Торкемада ги исплашила Евреите, тие се криеле во синагоги направени од дрво. Тогаш, исплашениот бегалец имал само еден начин да се скрие од непријателот – а тоа е да влезе во синагогата.

Loading...

Така, во јудаизмот овој обичај ги чувал луѓето од инквизицијата. Со чукањето во дрво трипати се отворала вратата на синагогата, препознавајќи ги истомислениците и овој обичај е исто така поврзан со преживувањето.


Leave a Reply