Знаци дека сте под поголем стрес од што мислите

Сподели со своите пријатели

Стресот знае да биде предизвикувач на многу заболувања, но и ситуации во кои не знаете што да правите и како да се справите со него.

Loading...

Затоа ви пренесуваме 10 симптоми кои покажуваат дека сте под поголем стрес отколку што мислите на прв поглед.

 

 

Ве иритираат околностите што треба да ве прават среќни

Ако работите што порано ви даваа задоволство ве иритираат, тоа значи дека стресот завладеал.

Тој знае како да го обои секое чувство, и да размисли за позитивните аспекти на ист начин.

Имате чувство дека треба да држите сè под контрола

Без разлика дали сте свесни за тоа или не, ненадејниот бран во кој потребата за перфекционизам е во центарот на вниманието, вели дека вие всушност се обидувате да се справите со стресот. Тоа е, да се контролира по секоја цена.

Loading...

Имате помалку толеранција кон луѓето од вообичаеното

Фрустрацијата предизвикана од стрес често влијае на меѓучовечките односи.

Вашата толеранција е изгубена, поради што посилно реагирате на однесувањето на другите луѓе што претходно ви било целосно прифатливо.

 

 

Постојано сте вознемирени

Во случај местото да не ве држи, тоа значи дека сте прилично нервозни. Ова е затоа што стресот тлее во позадина.

Се претвора во потреба нешто постојано да се случува, што може да доведе до психо-физичка исцрпеност.

Не можете да се фокусирате

Ако вртите во магичен круг каде постојано имате долг список на обврски, но кога сакате да ги реализирате, паничите, тоа значи дека сте под стрес. Резултатот е неможност за целосно фокусирање.

Loading...

Вашите одговори се сведуваат на „да“ и „не“

Стресот честопати доведува до губење на границите, па дури и моќта на логичкото расудување. Тогаш тоа прави да се чувствувате како робот и лесно одговарате на прашањата.

Во тие моменти, општиот одговор паѓа полесно отколку одразот.

 

 

Паѓате во емотивно прејадување

Од време на време да се почестите со сладолед е повеќе од во ред. Меѓутоа, ако забележите дека се свртувате кон храна секогаш кога сте во емотивна криза, тоа значи дека зад тоа се крие посериозен проблем.

Имате проблеми со кожата

Начинот на размислување и чувството може да влијаат на вашиот изглед. Постои едноставно објаснување за ова.

Имено, поради стресот, се јавува нерамнотежа на хормоните, а тие се одговорни и за изгледот на кожата.

Loading...

Чкрипите со забите

Звучи страшно, но ако се приметите дека ви крцкаат забите во слободно време, тоа значи дека страдате од сериозна вознемиреност.

Оваа активност може да доведе до главоболка, затоа ослободете се од неа што е можно поскоро.

 

 

Го задржувате здивот

Обрнете посебно внимание на дишењето, бидејќи стресот може да спазмира мускули, што доведува до рефлекс во кој го задржувате здивот. Ова е само уште еден индикатор кој зборува за моменталната состојба на умот.

Loading...