ЖИВОТ НА +50: Места на кои не би сакале да живеете во лето (ФОТО)

Сподели со своите пријатели

Дали знаете дека постојат одредени точки на планетата кде температурите можат да достигнат и до 70 степени целизусови? Ова е приказната за 10. најтопли места во светот.

Долина на смртта, Калифорнија

Долината на смртта е позната по субтропкста клима, летата се многу топли и долги, а зимите кратки. Во оваа долина во јули 1913. година е измерена температура од 56,7 степени целзиусови, што а највисоката температура некогаш забележана во САД. Денешната просечна температура во текот на летото достигнува околу 47 степени целзиусови. Иако во Долината на смртта има многу малку дожд, таа е подложна на поплави за време на големи врнежи, затоа што толото не може да впие толкаво количество вода, така да доаѓа до опасни водотеци. Таков водотек во август 2004. година однесе два животи и го затвори националниот парк.

 

Loading...

 

Ал азизија, Либија

Во 1922. година забележана е температура од 58 степени целзиусови, па оваа место ја носи титулата најтопло. Меѓутоа, метеоролозите го отфрлаат овој факт поради тоа што температурата тој ден го мерело лице без искуство. Највисоката температура која денес е достигната е 48 степени целзиусови.

 

 

Далол, Етиопија

Далол е вулкански кратер сместен североисточно од подрачјето Ерта Алеа во Етиопија и според пишувањето на медиумите има многу низок pH1, благодарение на сулфурните оксиди. Највисокатаизмерена температура изнесувала 41 степени целзиусови во период од 1960. ди 1966. година.

 

Loading...

 

Вада Халфа, Судан

Ова е град во северниот дел на Судан, на десниот брег на реката Нил во близина на границата со Египет. Стариот град бил поплавен од вода од резервоарот, по што е формирано езерот Насер. Сегашниот град дополнително е изграден на одалеченост 2 километри од тоа езеро. Просечната температура е 41 степен, а највисоката измерена е 53 степени целзиусови.

 

 

Дашт е Лут, Иран

Ова е голема солена пустина сместена во југостичниот дел на Иран. Пустината Дашт-е Лут е едно од најсушните места во светот, а позната е по највисоката измерена температура на песокот од 70, степени целзиусови и тоа во период од 2003. до 2009. година.

 

 

Тират Зви, Израел

Тират Зви се смета за едно од десетте најтопли места на планетата, а причината е максималната забележана температура од 54 степени целзиусови. Меѓутоа, еден од научниците тврди дека неточно е прочитан термометарот и дека највисоката температура изнесувала 53 степени. Во текот на годините највисоката температура изнесува околу 37 степени.

 

Loading...

 

Тимбук, Мали

Овој град, веувале или не, е пеколен дури и во зима кога просечната температура изнесува 30 степени целзиусови, а највисоката регистрирана е 49.

 

 

Кебили, Тунис

Во оваа гратче на југот на Тунис просечната дневна температура во летните месеци изнесува високи 40 степени. максималната зебележана изнесувала 55.

 

 

Loading...

Гадамес, Либија

Оваа оаза се наоѓа под заштита на УНЕСКО благодарение на куќите направени од блато, а кои помагаат на населението да се заштити од топлината. НГо нарекуваат „бисер на пустината“ каде просечната температура изнесува 40 степени, а максималната забележана изнесува 55.

 

 

Бандар-емахшхр, Иран

Во овој град во јули 2015. година тополтниот индекс регистрирал 74 степени целзиусови, а дневната температура е околу 54.

Leave a Reply