Топло време, забава и плата од 3.755 евра: Кој европски град е идеален за живеење?

Сподели со своите пријатели

Ако сонувате за идеален град за живеење, можеби е време да обрнете внимание на Лисабон, историски град полн со приказни и весели бои, каде сонцето сјае 300 дена во годината, а температурата ретко се спушта под 15 степени целзиусови.

Loading...

Град во кој се чувствувате безбедно талкајќи дење и ноќе и каде ќе најдете хотели и ресторани за сечиј вкус, буџет и барања – со овие зборови Туристичката организација на главниот град на Португалија ги поканува посетителите од целиот свет да ја истражат романтичната метропола на брегот на Атлантикот.

И вистина е, овој прекрасен град на седум ридови никого не остава рамнодушен.

 

 

Освен прекрасните туристички атракции кои мачат како силен магнет, постојат многу други причини зошто Лисабон е еден од најдобрите градови за живеење во Европа.

Просечната плата во Португалија е околу 1.269 евра месечно, според nhglobalpartners.com.

Loading...

Просечната плата на вработените во Лисабон е значително повисока отколку во остатокот од Португалија и изнесува околу 3.755 евра месечно.

Поголемите градови како Порто и Лисабон имаат највисоки просечни плати, додека помалку развиените и пооддалечените области имаат тенденција да имаат пониски плати.

Просечната плата во Португалија е најниска во Западна Европа и повеќе во согласност со платите во Источна и Централна Европа.

 

 

Сепак, релативно ниските трошоци за живот ги компензираат ниските плати.

Најниската просечна плата за технолошките работници во Португалија е 1.430 евра месечно, а највисокиот просек е 4.510 евра месечно.

Loading...

Просечната плата на инженер во Португалија е 2.410 евра месечно.

Просечната плата на претставник за продажба во Португалија е 1.730 евра месечно.