Стрес, пад на имунитетот и несоница: Животот без секс носи сериозни последици

Сподели со своите пријатели

Научниците имаат добра причина да тврдат дека сексуалната интимност е една од најважните компоненти во животот на човекот.

Loading...

Иако можеби не сте свесни за тоа, кога престанувате да водите љубов, во вашето тело се случуваат одредени процеси.

Нарушен сон

Покрај несоницата што може да се случи, експертите велат дека оние кои апстинираат почесто сонуваат како водат љубов.

Жените стануваат асоцијални

Чувството се определува со хемискиот процес што се одвива во нашиот мозок. Кога водите љубов, крвта е исполнета со одредени хемикалии што ве тера да се чувствувате целиот спектар на позитивни емоции.

Лишувајќи го телото од овој природен процес, го нарушувате вашиот внатрешен хемиски баланс.

Како резултат на тоа , кај повеќето жени следува депресија, промени во расположението и самодоверба.

Loading...

По долг период на апстиненција, жените генерално стануваат се поздрави и им е тешко да влегуваат во нови односи.

Се појавува стрес

Интимноста е еден од природните начини за ослободување од стресот. Мигрена, несоница, недостаток на апетит и соништа се сигнали што нашето тело ни ги испраќа кога ни треба промена.

Пад на имунитетот

Интимноста го зајакнува имунолошкиот систем, активирајќи го производството на имуноглобулин, што ја зголемува способноста на организмот да се бори против болести и да создаде систем на одбрана.

Ментална нерамнотежа

Интимноста ја стимулира менталната активност. Оние кои имаат интимни односи редовно имаат повеќе енергија, додека некои научници тврдат дека концентрацијата и креативноста се на повисоко ниво во овој случај.


Leave a Reply