Си Џинпинг: Човековите права во Кина се заштитени како никогаш досега

Сподели со своите пријатели

Кинескиот претседател Си Џинпинг во разговор со високиот комесар на Обединетите нации за човекови права Мишел Башле рече дека човековите права на кинескиот народ се заштитени како никогаш досега и дека Кина успешно го отворила патот за развој на човековите права, во согласност со трендовите и националните Услови.

Loading...

Според кинеската медиумска групација (ЦМГ), Башле рече дека Канцеларијата на високиот комесар е подготвена да ја зајакне комуникацијата со Кина, да ја развие соработката и да вложи заеднички напори за напредок во областа на човековите права на глобално ниво.

 

Урсула фон дер Лајен: Имотот на руските олигарси треба да се конфискува и да се искористи за помош на Украина

 

„Ова е прва посета на Високиот комесаријат за човекови права на ОН на Кина во последните 17 години, и придавам големо значење и ја ценам оваа посета“, рече Башле, кој разговараше со кинескиот претседател преку видео врска.

Според CMG, Башле се восхитувал и на напорите и достигнувањата на Кина во искоренувањето на сиромаштијата, заштитата на човековите права и економскиот и социјалниот развој и ја ценел важната улога на Кина во зачувувањето на мултилатерализмот, справувањето со климатските промени и другите глобални предизвици и подобрувањето на глобалниот одржлив развој.

Во разговор со комесарот на ОН, Си рекол дека Кина, со цел заеднички да ја промовира меѓународната заштита на човековите права и да им користи на луѓето од сите земји, е подготвена активно да се вклучи во дијалогот за човековите права и соработката со другите страни, врз основа на еднаквост и взаемна да се прошири консензусот и да се намалат разликите.

Loading...

 

Словачкиот премиер: Ако Украина падне, ние сме следни

 

Најголемото човеково право е да им се овозможи на луѓето да живеат среќен живот, рекол Си, повикувајќи на напори за спроведување на филозофијата за човекови права која се фокусира на луѓето.

Тој нагласи дека интересите на луѓето се таму каде што почнува и завршува прашањето за човековите права.

Истакнувајќи дека земјите се разликуваат по историја, култура, општествено уредување и ниво на економски и социјален развој, Си рече дека тие мора да ги промовираат и заштитат човековите права во согласност со нивната национална реалност и во согласност со потребите на својот народ.

 

Русија ја укинува горната старосна граница за служење воен рок

Loading...

 

Сите аспекти на човековите права треба да се подобрат, рече Си, додавајќи дека човековите права се сеопфатен концепт и мора да се подобрат на сеопфатен и систематски начин.

За земјите во развој, правото на живот и развој се примарни човекови права, додаде тој.

Тој посочи дека државите не треба да ги политизираат и инструментализираат прашањата за човековите права, ниту да се држат до двојни стандарди, но и да не се мешаат во внатрешните работи на другите земји во контекст на заштитата на човековите права.

 

Патријархот Вартоломеј: Руската црква нѐ разочара

 

Тој додаде дека Кина ќе продолжи да ги поддржува активните напори на Обединетите нации во промовирањето на меѓународната заштита на човековите права.

Loading...

Тој, исто така, ја истакна потребата од подобрување на глобалното управување со човековите права, пренесува CMG.