Работи за менструалниот циклус што секоја жена треба да ги знае

Сподели со своите пријатели

Знаете ли дека секоја жена има менструален циклус околу 450 пати во својот живот? Без разлика дали ни се допаѓа или не, тоа е факт во животот на жената. Треба да имаме на ум, меѓутоа, дека промените во него можат да насочат кон постоење на одредена состојба во организмот.

Корисно е да знаете уште некои факти поврзани со менструалниот циклус.

1. Може да не ни се потребни биотампони

Ако сме склони кон иритација на кожата во интимната област, биотампоните може да се најдобар избор, бидејќи во нив не се содржат мириси и бои. Кога случајот не е таков, сепак, можеме да користиме и обични.

Според Администрацијата за храна и лекови во САД во нив можат да се најдат само траги од хемикалии, а тие носат незначителен ризик од негативни ефекти врз здравјето.

2. Менструација може да се влоши во периодот пред менопаузата

Пред да застане, менструацијата може да стане подолга и раскошна, тврдат истражувачите од Универзитетот во Мичиген во САД. Тие следат повеќе од 1.300 жени, кои се на возраст меѓу 42 и 52 години, и дошле до заклучок дека кај 91% од нив менструацијата трае повеќе од 10 дена, при 88% има почесто Анѓелковиќ, а близу 78% јавиле за барем 3 дена обилно исцедок.

Добрите вести се дека во случај на тешки грчеви, анемија или едноставно за регулирање на менструацијата, земањето на контрацептивни таблети може да биде од корист.

3. Некои алтернативни методи, исто така може да помогнат

Ако ни е доста да пиеме лекови против болки, можеме да пробаме и со некои алтернативни методи.

Постојат податоци на пример, дека акупунктурата може да ги олесни физичките симптоми на менструацијата.

Јогата се испоставува друга ефикасна опција. Практикувањето на јога двапати неделно во текот на 50 минути води до подобрување на симптомите, како надуеност, грчеви и болки во градите.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.