Пронашол заборавени пари од Пабло Ескобар – на својата фарма ископал 600 милиони (фото)

Сподели со своите пријатели

Пабло Емилио Ескобар Гавириа бил озогласен колумбиски крал на дрогата, кој на вровот на својата кариера со кокаин снабдувал 80% од територијата на САД.

Loading...

pablo-eskobar-foto-ilyke-1447704306-785749

Познат и како „крал на кокаинот“ бил најбогатиот криминалец во историјата, со позната нето вредност проценета на 30 милијадри долари до раните 90-ти, а околу 50 милијарди ако се вклучат и парите кои ги закопал на различни области во Колумбија.

На врвот на својата „кариера“, картелот на Ескобар шверцувал 15 тони кокаин (во вреднос од половина милијарда долари) секојдневно во САД. Тој заработил толку многу пари што неделно 1000 долари трошел за да купи доволно гумички за да ги замота парите.

Тој имал толку пари што никогаш не можел ни да ги потроши. Имал повеќе од 800 луксузни вили во цела Колумбија, поседувал неколку фудбалски тимови, давал милијарди за да помогне во изградба на болници, училишта, а дури обновил и цели гета за сиромашните во Колумбија.

pablo-eskobar-foto-ilyke-1447703483-785729

Дури и со она што се случувало, тој и натаму имал премногу пари па морал да ги сокрие. Така започнал да ги копа ширум Колумбија. Локацијата на секое закопано богатсво била позната само за него и неговите три најблиски соработници.

pablo-eskobar-foto-ilyke-1447703684-785733

Loading...

Кога Пабло бил убиен, многу локации умреле заедно со него. ЦИА проценува дека има околу 100 што допрва треба да бидат октиени, од кои секоај содржи од 500 милиони до милијарда долари.

pablo-eskobar-foto-ilyke-1447703573-785731

Брзо премотување во днешеноста. Запознајте го Хосе Мариена Картолос, 65-годишен фармер кој неодамна добил 3000 долари од колумбиската влада како помош да започне работа со палмино масло на земја која повеќе од 200 години е во сопственост на неговото семејство.

pablo-eskobar-foto-ilyke-1447703990-785739

Додека копал за наводнување на плантажата, хосе открил нешто големо испод ногата. Откако продолжил да копа, видела неколку големи сини контејнери со нешто неверојатно внатре.

Пари, но не само неколку стотина долари. Овој 65-годишник успеал да пронајде една од јамите на Ескобар која имала неверојатни 600 милиони долари. Се уште не е ајсно што ќе биде со парите, но многумина шпекулираат дека на Хосе нема да му биде дозволено да ги задржи парите, туку ќе отидат во Владата на Колумбија и ќе бидат искористени за финансирање на социјални и економски програми кои помагаат за сиромашните.

Оваа весто неверојатно може да се претвори во модерна „златна треска“, а луѓето како стадо ќе одат по колумбиските села со ехо сирена и цела опрема за скенирање во потрага по некое од закопаните богатсва на Ескобар.

pablo-eskobar-foto-ilyke-1447704211-785747

Loading...

Што би направиле вие кога би пронашле толку пари?


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.