Потомците на жртвите на геноцидот во Намибија ја тужат владата и бараат репарации од Германија

Сподели со своите пријатели

Потомците на жртвите на геноцидот во Намибија, што го изврши Германија на почетокот на 20 век, ја тужат својата влада затоа што склучила договор за репарации со Берлин без нивно одобрение.

Loading...

Претставниците на народот Хереро и Нама, исто така, ја повикаа Германија „да престане да се крие“ и да преговара за репарации директно со нив.

Истовремено, тие го отфрлија договорот што намибиската влада го потпиша со Германија во 2021 година, по неколкугодишни преговори, и сметаа дека е недоволно Германците да се искупат за геноцидот што го извршија во 1904-1908 година, пренесува „Гардијан“.

„Не бевме вклучени во ниту една фаза од разговорите. Владата ја постави агендата, разговараше за што разговараше и не ги откри деталите додека не ја видовме заедничката декларација минатата година“, рече шефот на Хереро, професор Мутјинде Ктјуа.

Декларацијата вклучува германско извинување и 1,1 милијарда евра помош за развојни проекти во текот на 30 години, но Ктјиуа вели дека тие бараат директни репарации за решавање на проблемите со сиромаштијата и маргинализацијата кои се резултат на геноцидот.

„Тоа е критично, бидејќи знаеме без никаков сомнеж дека во оваа земја имаме влада која ги злоупотребува ресурсите. Владата негираше сите овие години дека Хереро и Нама биле жртви на геноцид, како сега можете да им верувате дека ќе се снајдат парите праведно“, рече Ктјуа.

Во 1904 година, племето Хереро крена востание против германската колонијална окупација на тогашната Југозападна Африка.

Германија одговори со испраќање војска предводена од генералот Лотар фон Трота, веќе познат по неговите брутални односи со бунтовниците во другите германски колонии во Азија и Африка.

Loading...

Се верува дека околу 80 отсто од народот Хереро и 50 отсто од народот Нама ги загубиле животите, а проценките се движат од 34.000 до 100.000 луѓе.

Тие два народа денес се политички маргинализирани малцинства во Намибија.

Денешната историографија ги смета германските злосторства во Намибија за прв геноцид во 20 век.