По шест години Амстердам ја загуби титулата најатрактивен европски град за хотели

Сподели со своите пријатели

По неколку години, Амстердам беше отстранет од врвот на листата на најатрактивни европски градови.

Loading...

Имено, истражувањето на Deloitte покажало дека сега Лондон е најатрактивниот европски град за инвестирање во хотели, пишува klix.ba.

Лисабон е на второто место, а Амстердам, кој е на првото место од 2017 година, сега падна на третото место.

Речиси три четвртини од испитаниците (73 отсто) рекле дека се оптимисти за долгорочната иднина на хотелскиот пазар во Велика Британија, во однос на 66 отсто минатата година.

„Уверливо е да се види Лондон како повторно се искачува на ранг-листата и можеби не е изненадувачки да се видат нови хотели со оглед на тоа што главниот град на Велика Британија е исто така центар за туризам“, рече шефот на угостителството на Deloitte, Андреас Скривен.

„Со цел Лондон да остане привлечен за хотелските инвеститори, индустријата ќе треба да ја реши загриженоста за можноста за поттикнување на цените во светло на инфлаторните притисоци“, додаде тој.