Отворени 40 работни места на Северниот и Јужниот пол

Сподели со своите пријатели

Научниот институт „Паул Емили Виктора“ објави конкурс за 40 работни места во шест бази на Арткикот и Антарктикот.

Вртоглаво спуштање 300 метри под мразот на Антарктикот (видео)

Loading...

Услов е познавање на францускиот разиј, а се бараат хемичари, столари, пекари, слаткари и други професии.

Русите откриле дека Антарктикот не е она што ни го претставуваа досега

– Научниците секогаш ни се јавуваат, но хорнично ни недостигаат механичари или разни занаетчии, затоа што луѓето не знаат за нас, вели еден од секторските директори во институтот Андре Ле Марец.

Илјадници пингвини угинаа од глад на Антарктикот

Тој би сакал во нивните поларни бази да има повеќе жени. Сега имаме само шест меѓу 30 луѓе колку моментално имаме.

Џиновска дупка на Антарктикот, научниците бараат објаснување (видео)

Потенцијалните кандидати ќе мора да минат и ригорозен здравствен преглед.

– Мора да бидат телесно подготвени за таков вид мисија, аи психолошки подготвени за живот во мали групи на изолирани подрачје во услови кои понекогаш знаат да бидат екстремни, вели Ле Марец.

Најчуваната тајна на Антарктикот: Како и зошто настануваат „крвави водопади“? (видео)

На пример, во базата Конкордиа на Антарктикот во зима температурите можат да паднат и 80 степени под нулата.

ЕСКИМИТЕ ПРЕДУПРЕДУВААТ: Земјата се помери, нешто опасно се случува со планетата (видео)

– Во зима нема враќање во татковината, предупредуваат во огласот.

Leave a Reply