Отстранувањето на срамните влакна може да биде ризично, предупредуваат научниците

Сподели со своите пријатели

Навиката за отстранување на влакната во интимното подрачје е ризик од полово преносливи заболувања, а жените често при депилација и се повредуваат.

Најчесто повредите според најновото истражување се исеченици, исипување или изгореници.

Истражувачките откриле дека дури 1,5% од луѓето бараат помош од лекар поради повреди здобиени при депилација или бричење на интимното подрачје.

Истражувањето го спровел др. Бенџамин Бревер, урлого од Универзитетот Калифорнија.

Во дури 60% од случаите се работи за исеченици и може да потврдам дека бричењето на интимното подрачје е најризично. Исечениците на многу чувствителното срамно подрачје го отвараат патот за инфекции, вклучувајќи и полово преносливи заболувања. Најдобро е жените да се воздражт од отстранување на срамните влакна – вели др. Бревер за „The Sun“.

 

Loading...

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.