Откриено што пишува во потерницата по братот на Алексеј Навални

Сподели со своите пријатели

Руското Министерство за внатрешни работи денеска издаде потерница по помладиот брат на починатиот Алексеј Навални, Олег.

Loading...

„Олег Навални, 9 април 1983 година. Основи за претрес: барање според член од Кривичниот законик. Посебни карактеристики: повторно објавено, претходна потрага“, се наведува во базата на податоци.

Според кој член Олег Навални бил кривично гонет и ставен на потерница не е прецизирано.

Да потсетиме, во февруари 2022 година, судот во Москва го прифати барањето на Федералната казнена служба за замена на условната казна на Олег Навални со вистинска поради „избегнување на должностите што му беа наметнати“, вклучително и неприсуство на инспекција за извршување на кривични дела.

Како што тогаш изјави ФСИН, „осуденикот ја напуштил Русија и бил ставен на листа на потраги“.

Претходно, во август 2021 година, судот го прогласи Олег Навални за виновен за поттикнување кршење на санитарните и епидемиолошките правила и го осуди на една година условна казна.