Од Европол исчезнале тајни документи: „Ова е сериозен инцидент“

Сподели со своите пријатели

Неколку високо чувствителни документи со лични информации на високи полициски функционери исчезнале минатото лето од седиштето на Европол во Хаг, каде што требало да се чуваат под клуч.

Loading...

Европската полициска агенција се уште нема поим кој ги однел. Според меморандумот на интерната агенција што го видел Политико и интервјуата со сегашниот и поранешниот персонал, печатените лични досиеја на извршната директорка на Европол Кетрин Де Боле и други високи функционери исчезнале пред септември.

„На 6 септември 2023 година, Дирекцијата на Европол беше известена дека исчезнале личните хартиени досиеја на неколку членови на персоналот на Европол“, се вели во пораката.

Кога службениците ги провериле сите документи на агенцијата, откриле дека „недостасуваат повеќе документи“, се вели во белешката.

„Сериозен инцидент“

Инцидентот бил дискутиран во агенцијата со седиште во Хаг, при што вработените размениле белешки за тоа како исчезнале досиејата и се обидуваа да разберат како централното полициско тело на Европа се нашло во таков хаос.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  МЕКСИКО: Три лица загинаа во хеликоптерска несреќа

„Со оглед на улогата на Европол како тело за спроведување на законот, исчезнувањето на личните досиеја на членовите на персоналот претставува сериозно нарушување на безбедноста и доверливоста на личните податоци“, се вели во белешката објавена во системот за внатрешна комуникација на 18 септември.

Европол е една од најголемите агенции на Европската унија. Тој ги координира големите меѓународни истраги и операции со националните полициски власти и партнери како што се Интерпол и ФБИ на САД.

Дел од документите пронајдени на јавно место

Политико разговараше со четворица сегашни и поранешни функционери на Европол запознаени со инцидентот.

Loading...

Некои од изгубените досиеја повторно се појавиле кога граѓанин ги пронашол на јавно место во Хаг и ги донел во локалната полициска станица, изјавија четворица официјални лица.

Веднаш не е јасно колку време биле исчезнати или зошто биле однесени од објектот, велат тие.

Одговарајќи на прашањата на Политико, портпаролот на хашката полиција Стивен ван Сантен рече:

„Хашката полиција беше вклучена во некои активности поврзани со активна внатрешна истрага на Европол“.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Вучиќ: За три до четири месеци ќе биде најлошата ситуација од 1945 година.

Што исчезна?

Документите кои недостасуваа беа личните досиеја на извршниот директор на Европол Де Бола и тројца заменици, Јирген Ебнер, Андреј Линțǎ и Жан-Филип Лекуф, изјавија тројца од четворицата официјални лица.

Досиејата за персоналот за човечки ресурси (HR) може да содржат информации за апликации за работа, обука, датуми на раѓање, брачен статус, издржувани лица, моментална адреса и други информации зачувани од HR, рече еден од официјалните лица.

По инцидентот, раководителот на одделот за човечки ресурси во агенцијата, Масимилијано Бетин, беше суспендиран, изјавија четворица официјални лица.

Шефот на HR во Европол бара нова работа

Во интерната белешка на Европол се наведува дека „во овој поглед, раководителот на одделот за човечки ресурси  нема да биде достапен до понатамошно известување“ и дека „шефот на одделот за администрација ќе обезбеди континуитет на раководство на секторот за човечки ресурси“.

Loading...

Е-поштата која Politico ја испрати на адресата на Бетин во Европол доби само автоматски одговор, кој гласеше: „Ви благодарам за вашата порака, недостапен сум. Немам пристап до мојата е-пошта“. Линкдин страницата на Бетин вели дека тој „активно бара“ нова работа.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Светските лидери го повикаа Израел да избегне ескалација

Во изјава за Политико, Бетин рече дека не може да коментира за случајот.

Документите биле во сеф

Чувствителните документи за човечки ресурси на Европол биле заклучени во сеф, во просторија до која пристап има само персоналот, изјави еден од официјалните лица запознаени со процедурите на Европол.

Не е јасно како исчезнале документите.

Бетин, кој служеше како еден од првите луѓе на италијанската полиција, беше шеф на човечки ресурси во Европол од 2016 година.

Агенцијата има вкупно повеќе од 1.400 вработени.

Една од теориите е дека досиејата можеби биле земени за да му наштетат на Бетин во контекст на внатрешни конфликти во агенцијата, велат официјалните лица.

Европскиот супервизор за заштита на податоците (ЕДПС), исто така, е известен за инцидентот, како и членовите на персоналот чии досиеја исчезнале, се вели во интерен меморандум.

Loading...