Њу Делхи во смог, бараат затворање на училиштата

Сподели со своите пријатели

Дваесет милиони граѓани на Делхи всушност дишат во смог бидејќи индексот за квалитет на воздухот (AQI) ги пробиваше „тешките“ и „опасните“ категории на речиси сите мониторинг станици во индискиот главен град, што предизвика затворање на училиштата.

Loading...

AQI премина 450 на многу места во четвртокот наутро, според податоците од централното тело за контрола на загадувањето.

Читањето над 400 влијае на здравите луѓе и сериозно ги погодува оние со претходно постоечки состојби, соопшти федералната влада.

„Она што се случува со загадувањето на воздухот во Делхи не е ништо друго освен злосторство против човештвото!“, напиша истакнатиот колумнист Сухел Сет на Твитер.

„Тоа е целосен колапс на одговорноста“, додаде тој.

Најзагадениот главен град во светот секоја зима е обвиткан со смог бидејќи студениот и тежок воздух ја заробува градежната прашина, гасовите од возилата и чадот од запалените стрништа во соседните земји за да ги исчистат полињата за следната култура.

Пониските температури, постудените ветрови и тогашните промени во нивниот правец повремено го влошуваат квалитетот на воздухот.

Родителите и еколозите повикаа да се затворат училиштата.

Loading...

„Знам дека децата не гласаат за вас, но како и да е, барам од сите главни министри во Делхи (главниот регион) веднаш да ги затворат сите училишта“, напиша еколошкиот активист Вимленду Џа на Твитер.

„Не е нормално да се вдишуваат 500+ AQI, не за нашите деца, каде секое трето дете има проблеми со белите дробови“, рече тој.

Делхи ги запре повеќето градежни и уривачки работи оваа недела за да го намали загадувањето и ги повика граѓаните да возат мотоцикли, да работат од дома кога е можно и да го намалат јагленот и огревното дрво.