Некогаш најбогатиот град во Африка денес е град на духови (ВИДЕО)

Сподели со своите пријатели

Последните шест децении го прекриваат наноси од песок од пустината Намиб, која во Африка има подрачје од 50.000 квадратни километри.

Овој град е прогласен за најгрдиот во светот, а се наоѓа во срцето на Европа (ФОТО+ВИДЕО)

Loading...

Колманскоп во Намибија е град на духови од 1954. година, кога го напуштиле последните жители, рударите кои работеле во блискиот рудник за дијаманти.

СЕЛО НА ДУХОВИ: Пред 50 години исполнето со детски џагор, но одеднаш работите се смениле (фото)

Својот врв градот го доживеал во дваесетите години на минатиот век, кога имал околу 1.200 жители, локални работници, припадници на племето Овамбо, но и германски колонисти.

Можете да добиете 2.000 евра само ако се преселите во овој град

Многубројни жители го населувале овој град откако извесен Захаријас Левал пронашол дијамант на оваа подрачје, за да потоа биде откриено дека целиот простор крие големи количини дијаманти.

30 години смртта беше единствен жител на овој град, но светлото повторно се вклучи (видео)

Благодарение на големото богатство кое забрзано се акумулирало, изграден е град во европски стил, кој имал се, од електрани, болници и спортски сали до коцкарници. Со железница бил поврзан со пристаништето Лудериц.

Во светот има 130 загрозени изолирани племиња на кои им прети истребување (видео)

По Првата светска војна, залихите на дијаманти полека започнале да исчезнуваат, а населението да бара работа на други места.

Ментаваи – племето кое модерното општество сè уште не го допрело (галерија)

Колманскоп денеска претставува најпопуларен намибиски град на духови и голема туристичка атракција. Со оглед дека се наоѓа во зафрленото подрачје Шергебит, посетителите мора да добијат посебна дозвола за влегување во градот.


Leave a Reply