Момчињата носеле розово, девојчињата сино: Работи кои првобитно биле измислени за мажите, меѓу нив и тангата

Сподели со своите пријатели

Многу работи што ние денес ги поврзуваме со жените, од облека до едноставни симболи, првично биле наменети за мажи.

Loading...

Еве неколку од нив:

Розова боја

Во почетокот на 20 век, се појавува првата облека за бебиња во боја. Пред тоа, било скоро невозможно да се препознае полот на прв поглед, бидејќи секое бебе носело бела гардероба.

Белата била најпосакувана затоа што со едноставно избелување може да се отстранат сите дамки.

Со почетокот на Првата светска војна, било „општо познато“ дека момчињата носат розова, а девојките носат сина боја. Момчињата носеле розова затоа што „изгледа моќно“, а сината се сметала за поубава.

Вистински пресврт се случил во 60-тите години, кога приврзаниците на феминизмот започнале да ги облекуваат своите ќерки во розово поради загриженост дека девојчињата се условени да се однесуваат со она што го носат.

Уште во 1985 година, модната индустрија започна да рекламира розова облека за девојчиња и сина за момчиња, со што ќе ја запечати целата приказна.

Loading...

Танги

Првите танга гаќички се појавиле во Африка во 42.000 п.н.е., а подоцна се појавиле во антички Египет и Грција во 1570 година п.н.е. Како и денешните превои, предните делови биле покриени додека задникот останувал гол.

Сепак, за разлика од денешните навики, мажите често ги носеле. Причината за ова е нивната практичност – тие претежно ги носеле за спортски натпревари.

Современите танги за прв пат се појавиле во Њујорк во 1939 година, откако градоначалникот Фјорело Ла Гарди, им наредил на голите танчерки да се покријат барем малку.

Тие се одлучиле за танги, кои опфаќаа „чувствителни“ делови на телото, но сепак биле доволно голи за да ја забавуваат публиката.

Потпетици

Првите високи потпетици биле направени за персиските војници уште во 10 век. Високата потпетица на чевли им овозможувала полесно да ги држат нозете во зенгиите додека јавале.

Тие пристигнале во Европа дури во 17 век, кога мажите од аристократските кругови ги прифатиле затоа што се чинело дека се повисоки отколку што биле.

Loading...

Францускиот крал Луис XIV им поделил чевли со високи потпетици на сите мажи во неговиот кабинет во 1673 година.

Во 17 век, повеќето жени носеле долги здолништа кои достигнувале до глуждовите. Почнале да носат потпетици затоа што можеле да се видат само дел од нозете, па затоа нозете изгледале помали.

Мажите се откажале од потпетиците во 18 век, бидејќи дотогаш главно се сметале за женска облека.


Leave a Reply