Милијарда луѓе се загрозени поради поморската војна, вели командант на НАТО

Сподели со своите пријатели

Безбедноста на речиси милијарда луѓе ширум Европа и Северна Америка е загрозена поради руските обиди да таргетира ранлива подводна инфраструктура, вклучувајќи ветерници, цевководи и енергетски кабли, предупреди командант на НАТО.

Loading...

Адмиралот Дидие Малетер, заменик командант на Сојузничката поморска команда на НАТО (Марком), рече дека мрежата на подводни кабли и цевки од кои зависат моќта и комуникациите на Европа не е изградена за да ја издржи „хибридната војна“ што ја води Москва.

„Загрозена е целата наша економија под морето. Ние не сме наивни и земјите од НАТО работат заедно“, рече тој, пренесува Index.hr.

Тој го изјави ова по два случаи на сомневање за саботажа на гасоводи на Балтикот во последните 18 месеци.

Прво на Северен тек 1 и 2 во септември 2022 година, а потоа на „Балтиконектор“ во октомври минатата година.

И покрај опсежните истраги во повеќе држави, и двете остануваат нерешени, иако Финска во декември рече дека „сè укажува“ дека кинескиот брод намерно го оштетил Балтикконекторот со своето сидро.

„Повеќе од 90 отсто од интернетот е под морето“

Малетер рече дека откако самиот поминал „повеќе од илјада дена под морето“, животната средина драматично се променила откако голем дел од централната инфраструктура првпат била развиена од приватниот сектор, оставајќи ја крајно ранлива.

„Тие не знаеја дека таквата хибридна војна ќе се развие толку брзо. Повеќе од 90 отсто од интернетот е под морето. Сите наши врски меѓу САД, Канада и Европа се носат под морето, така што има многу ранливост“.

Loading...

И покрај зголемената улога на офшор енергијата на ветерот во исполнувањето на климатските цели, инфраструктурата сè уште има „системски ранливости“, рече тој.

Поморските ветерни електрани ќе треба да се зголемат за 25 отсто до 2050 година за да ги исполнат целите на ЕУ за капацитетот на ветерот, според индустриското здружение WindEurope, додека администрацијата на Бајден сака да распореди 30.000 мегавати морски ветер долж брегот на САД до 2030 година.

„Мораме да бидеме заштитени и добро снабдени со нашата витална подморска инфраструктура“, рече Малтер.

Сепак, дури и со значително присуство, беше невозможно НАТО да го чува секој дел од подводната инфраструктура, рече тој, а примарната одговорност е на нациите да ја заштитат сопствената инфраструктура.

Способноста да се идентификуваат актерите зад хибридните напади е од витално значење, рече Малетер, но тој призна дека тоа може да биде предизвик.

„Искуството на Шведска ќе му помогне на НАТО да ја одврати агресијата“

Додавањето на Финска во флотата на НАТО минатата година, а од неодамна и Шведска, која стана полноправна членка на НАТО во март, се смета за особено важно за заштита на Балтикот и Арктикот.

Искуството на Шведска во двата региона „веднаш ќе ја зголеми способноста на НАТО да открие и одвраќа каква било регионална агресија“.

„И кога зборуваме за агресија, очигледно мислиме на Русија“, додаде Малетер, кој рече дека членството на Шведска особено донело подморници, бродови за мини, специјални сили и брзи, моќни бродови.

Loading...