Кој колку пратеници ќе има? Првични проекции на ДИК!

Сподели со своите пријатели

Државната изборна комисија објави првична проекција за бројот на пратенички мандати во идниот состав на Собранието.

Loading...

Според тоа најмногу мандати ќе има ВМРО-ДПМНЕ, 59. Следува ДУИ со 19 мандати, СДСМ е трета опција со 18 мандати.

Коалицијата на албанската опозиција „Вреди“ ќе има 13 пратенички мандати, шест ќе има Левица, додека пет мандати се предвидуваат на Движење ЗНАМ – За наша Македонија на кумановскиот градоначалник Максим Димитриевски.

Сепак ова не се официјалните распределби на мандатите и допрва ќе се направат финалните калкулации.

 

Никола Ивановски