Кадиров за семејството: Имам 14 деца, но ретко ги гледам

Сподели со своите пријатели

Рускиот претседател Владимир Путин неодамна и го додели Орденот Мајка на хероите на Медна Кадирова, сопругата на чеченскиот лидер Рамзан Кадиров.

Loading...

Станува збор за државна награда од ерата на Советскиот Сојуз, која повторно беше воведена во август годинава.

Медна Кадирова доби признание за „постигнувањето во зајакнувањето на институцијата семејство и воспитувањето на децата“.

Покрај тоа, таа беше наградена со еден милион рубљи (15.934 евра).

Рамзан Кадиров во знак на благодарност преку Телеграм го пофали рускиот претседател дека секогаш им посветува посебно внимание на жените.

„Можев да напишам неколку книги за моите роднини кои ми помагаа во моите проекти и работни места, понекогаш и по цена на нивниот живот. Но, нема да пишувам многу денес. Медна Кадирова ја запознав во 90-тите години, кога во Република Чеченија сè уште беснееше војната. Во тие тешки времиња, нашето семејство, како и многу други, успеа да преживее благодарение на домашната стока и овошјето и зеленчукот од сопствената градина. Веднаш по свадбата отидов на планината Беној на еден месец“, откри тој.

Потоа изјавил дека кога се вратил не ја нашол сопругата дома. Таа отишла кај нејзините родители, кои имаа голем и безбеден подрум, идеално засолниште од бомби и гранати. После тоа повторно отиде на планина.

„Не сме се виделе долго време. Тоа беше најбезопасниот тест во нашите животи. За време на војната, таа живеела во куќата на нејзиниот татко. Многу брзо нејзиниот татко станал заменик-муфтија. Медни Мусаевна ѝ помогна на милата мајка во домашните работи, поставувајќи трпеза за многубројните гости на мојот драг свекор. Никогаш не рече дека ѝ е тешко, иако понекогаш низ куќата поминуваа по сто гости дневно“, напиша тој.

Loading...

Рамзан Кадиров, семејство

Тој откри дека тој и неговата сопруга сега имаат 14 деца.

„Требаше да бидат 15, но првото девојче почина кратко по раѓањето. Сите овие години ретко наоѓам време за моите деца. Имам работа, патувам, имам состаноци, а тие одат на училиште, учат Куран, спортуваат, учат странски јазици. Нашите распореди се збиени и не се преклопуваат. Нашето големо семејство не е често заедно. Но, во сите овие години никогаш не сум слушнал од децата дека се незадоволни. Кога постарите ќерки станаа жени, тие исто така признаа дека во детството често ме навредувале затоа што сум невнимателен, но нивната мајка им објаснила дека мора да бидат потпора за нивниот татко, а не товар“, рече тој.

Тој истакна дека поради природата на неговата работа, одгледувањето деца паднало на Медна Мусаевна.

„Строго воспитување според чеченската традиција, учење на Куранот напамет (освен помладите близнаци Хасан и Хусеин, кои имаат четири години и го учат Куранот слушајќи). Медни Мусаевна веќе ги подготвила своите четири најстари ќерки за возрасен живот. Најстариот Ајшат успешно го води Министерството за култура. Хадизат е началник на одделението за предучилишно образование во градот. Хутмат е заменик-шеф на Канцеларијата на шефот на Чеченската Република, ја надгледува работата на центрите за рехабилитација. Табарик наскоро ќе ги заврши студиите и ќе стане важна алка во тимот на првиот претседател на Чеченската Република“ на неговиот дедо (Ахмет Кадиров), откри тој.

Откри дека и синовите се подготвуваат да бидат корисни.

„Откако постарите деца пораснаа и почнаа да помагаат, Медни Мусаевна се вклучи во помагањето на нејзината мила мајка во работата на Регионалниот јавен фонд именуван по првиот претседател на Чеченската Република – Херојот на Русија А.-Х. Тоа е благородна, но многу тешка работа“, нагласи тој.

„Само одговорните родители знаат колку е тешко да се подигне добар човек“, рече тој.

Тој смета дека неговата сопруга Медни Мусаевна ја добила почесната награда со причина. Не се работи само за воспитување деца, вели Кадиров.

Loading...

„Ова се децении тежок семеен живот, бројни несреќи и трагедии. Не е желба на секоја жена, ниту секоја жена достојно ќе ја исполни оваа задача“, заклучи тој.