Холандија ги менува правилата за канабис

Сподели со своите пријатели

Канабисот ќе биде легален за прв пат за одгледување, продавање и консумирање канабис во Холандија од петок, како дел од четиригодишниот пробен период на национално ниво.

Loading...

Зарем тоа не е веќе легално?

Една од најголемите заблуди за Холандија, чиј главен град Амстердам со децении е најатрактивното место за пушење „трева“, е дека канабисот е легален во таа земја, пишува Хина, а пренесува загрепскиот N1.

Всушност, не е, туку се толерира.

Продажбата и потрошувачката се нелегални, но „властите одлучија да не ги гонат или процесираат прекршителите“, се вели на веб-страницата на владата.

Но, целосно е нелегално (и не се толерира) да се одгледува канабис во Холандија или да се снабдува со кафулиња каде што е дозволено пушење.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Индија – На над милион избирачки места ќе се гласа до 1 јуни

Зошто да се смени системот?

Политиката на толеранција беше воведена во 1970-тите за да се направи разлика помеѓу тешки и лесни дроги, но доведе до бизарна правна сива зона што овој експеримент треба да ја разјасни.

Законот доведе до незаконско снабдување со канабис до 570 кафулиња, а локалните власти се пожалија на поврзаниот ситен криминал.

Што се случува сега?

Законот беше привремено суспендиран за да им се овозможи на одгледувачите и добавувачите да работат легално во 11 општини.

Loading...

Сите кафулиња во овие општини мора да учествуваат за да важат истите правила за сите и потрошувачите да знаат дека секаде добиваат исти квалитетни производи.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  СЗО предупреди за ширење на птичји грип кај луѓето

Другите правила остануваат исти – на пример, максимум пет грама по лице дневно, без продажба на малолетници и без тешки дроги.

Новите правила важат само за луѓето кои живеат во Холандија.

На кафулињата ќе им биде дозволено да складираат не повеќе од 500 грама канабис, „како општо правило… до залихи за една недела“, рекоа официјалните лица.

Кои се предностите?

Од каде потекнува тревата и како таа патува до кафулето, ќе биде внимателно следена и тестирана за потрошувачите да знаат точно колку е силна, мерено со нивоата на THC и CDB.

Ќе се контролираат и потенцијално опасните тешки метали и афлатоксинот – природно пронајдени во канабисот.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Индија – На над милион избирачки места ќе се гласа до 1 јуни

Се очекува канабисот да биде со многу висок квалитет, изјави за АФП сопственикот на кафулето Рик Бренд, додавајќи дека според сегашните правила тој никогаш не може да знае каков вид на трева продава.

„Она што го добивавме понекогаш содржеше пестициди, но и некои странски зголемувачи на килограми. Всушност, не знаеме“, нагласи тој.

Loading...

Властите се надеваат дека ќе го намалат ситниот криминал и несоцијалното однесување, а сопствениците на кафулиња со нетрпение очекуваат да работат со правна јасност.