Германија бара шпиони, младите не сакаат да го прават тоа

Сподели со своите пријатели

Од пандемијата, на разузнавачките служби им стана сè потешко да најдат работници, бидејќи сакаат да работат од дома и претпочитаат да не се разделат со своите мобилни телефони, изјави во понеделникот шефот на германската разузнавачка служба БНД.

Loading...

„Не можеме да понудиме одредени услови кои денес се земаат здраво за готово“, вели Бруно Кал, кој ја опишува потрагата по нови агенти како голем предизвик бидејќи генерацијата на бејби бумер се пензионира.

„Работата од дома во БНД е невозможна од безбедносни причини, а да не можеш да го носиш својот мобилен телефон на работа е премногу за еден млад човек“, додаде тој.

Во БНД работат околу 6.500 вработени, покажуваат податоците на веб-страницата на агенцијата.