Финските медиуми го обвинија министерот дека држел говор под дејство на алкохол

Сподели со своите пријатели

Финските медиуми го обвинија министерот за економија Мика Линтила дека во април минатата година се појавил во јавноста под дејство на алкохол додека извршувал службени задачи.

Loading...

Линтила зборуваше на семинар на Асоцијацијата на енергетски компании, во Хелсинки на 29 април минатата година, кога, според соговорникот на финскиот весник, се чинело дека на тој настан „малку бил пијан“, пишува финскиот весник „Иле “, објави денеска.

Друг соговорник се сеќава дека по овој настап се разговарало за состојбата на Линтил.

„Се чувствуваше малку на алкохол и говорот му беше побавен од вообичаеното. Постојано повторуваше одредени работи, а ние бевме загрижени дали воопшто ќе го заврши својот говор“, изјави еден од учесниците на семинарот.

Според друг извор, Линтила некако одржал 15-минутен говор според планираното и веднаш ја напуштила салата.

Настанот продолжиl по семинарот со свечена вечера на која Линтила не учествуваше.

Според копии од фактури и сметки до кои дошол „Иле“, во Хелсинки со кредитна картичка на секретарката на Линтила се купени две шишиња шампањ и едно шише коњак.

Линтила претходно негираше дека алкохолот влијаел на извршувањето на неговите должности.

Loading...