Фатиле огромна змија, но она што го откриле во утробата ги шокирало сите (видео)

Сподели со своите пријатели

Експерти за диви животни во Флорида наишле на џиновски бурмански питон со апетит поголем отколку кај било кое животно дотогаш.

Оваа змија била толку гладна, што изела цела срна и две срнчиња, пишува британски „Telegraph”. Според истражувањата кои ги спровеле експертите, гладниот рептил својот плен го јадел околу 90 дена.

Loading...

Змијата убиец, чие природно живеалиште е во Југоисточна Азија, но била увезена во Америка, била долга 16 метри и тешка близу 50 килограми. Своите жртви ги убивала така што со телото ги стегала додека тие не се задушиле.

 

01-piton-srni-124

 

Лидерот на тимот кој го заробил овој ѕвер, а потоа и го лишил од живот, рекол дека истражувањето на ова животно отвара некои сосема нови прашања за начинот на животот на змиите.

„Ако питонот е способен да убие и изеде три срни за три месеци, се поставува прашањето што уште и со колкава фрекфенција и брзина овие животни можат да изедат. Проблемот е во тоа што ние знаеме колку уште вакви ѕверови има таму некаде на слобода“, рекол Скот Бобак, истражувач од колеџот Дикинсон.

02-piton-srni-124

 

Змијата која ја пронашле е женка и веројатно цело време се криела во вода и од таму ги напаѓала жртвите кога доаѓале да се напијат вода.

Истражувачите во нејзината утроба пронашле седум килограми измет кој содржел влакна, коски, заби и копита. Според нивните сознанија, остатоците им припаѓаат на жртви стари околу една година, еден месец и две недели.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.