Европа доживува бран на антисемитизам

Сподели со своите пријатели

Европа доживува „бран на антисемитизам“, кој делумно е предизвикан од конфликтот на Блискиот Исток, соопшти денеска Агенцијата за фундаментални права на Европската унија, чие седиште е во Виена.

Loading...

Агенцијата објави и истражување спроведено помеѓу јануари и јуни 2023 година на околу 8.000 Евреи постари од 16 години, што покажа дека во тој период, речиси сите испитаници пријавиле неодамнешни антиеврејски предрасуди.

Иако истражувањето беше завршено пред нападот на Хамас врз Израел на 7 октомври, што доведе до израелска одмазда против Појасот Газа, агенцијата собра податоци од 12 еврејски чадор организации, од кои некои објавија 400 отсто зголемување на антисемитските напади од октомври 2023 година.

„Европа е сведок на бран на антисемитизам, поттикнат делумно од конфликтот на Блискиот Исток. Ова сериозно ја ограничува способноста на Евреите да живеат безбедно и достоинствено. Треба да се надоврземе на постоечките закони и стратегии за заштита на заедниците од сите форми на омраза и нетрпеливост, и онлајн и офлајн“, рече директорката на агенцијата, Сирпа Раутио.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Бројот на илегални преминувања во ЕУ нагло се намалил во првата половина од годинава

Истражувањето покажа дека 96 отсто од испитаниците доживеале антисемитизам во годината пред да се спроведе истражувањето, дека 84 отсто од нив веруваат дека антисемитизмот е „многу голем“ или „прилично голем“ проблем во нивната земја, додека само 18 проценти сметаат дека владите ефективно се справуваат со овој проблем.

Ова е трето истражување од ваков вид спроведено од агенцијата од 2013 година и покажа само маргинални знаци на напредок во некои области.

Четири од пет лица, поточно 80 отсто од нив, изјавиле за агенцијата дека антисемитизмот се зголемил во последните пет години во нивната земја, додека 64 отсто од испитаниците рекле дека го доживуваат „постојано“.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Бројот на илегални преминувања во ЕУ нагло се намалил во првата половина од годинава

Повеќе од девет од 10 испитаници го опишаа антисемитизмот на интернет и социјалните мрежи како „многу голем“ проблем.

Loading...

Шест од 10 луѓе се загрижени за безбедноста на своето семејство, додека сличен број, 62 отсто, рекле дека арапско-израелскиот конфликт влијаел на нивното чувство на безбедност, вклучувајќи ги Франција, Германија, Полска и Шпанија.

Во Франција, која има најголемо еврејско население во Европа, еврејските заедници објавија дека се чувствуваат растргнати пред вториот круг од парламентарните избори во земјата на 7 јули.

Антисемитската активност експлодираше во Франција во првиот месец по нападот на Хамас на 7 октомври, истакна францускиот министер за внатрешни работи Жералд Дарманен минатата година, кога пријави 1.000 такви инциденти, потсетува Гардијан.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Бројот на илегални преминувања во ЕУ нагло се намалил во првата половина од годинава

Од 7 октомври Германија се соочува со зголемување на насилството врз Евреите, а комесарот за антисемитизам во земјата предупреди дека постои ризик Германија да се врати во „најстрашните времиња“.

Агенцијата за фундаментални права на ЕУ ги повика владите да ги финансираат безбедносните и безбедносните потреби на еврејските заедници, вклучувајќи ги училиштата, синагогите и центрите на заедницата. Таа повика на целосна употреба на законодавството на ЕУ што ја регулира употребата на интернет за отстранување на антисемитска содржина на интернет и да се интензивираат напорите за гонење на антисемитските злосторства од омраза.