Естонски министер предложи Московската патријаршија да се прогласи за терористичка организација

Сподели со своите пријатели

Естонскиот министер за внатрешни работи Лаури Ланеметс има намера да му предложи на Риигикогу (парламентот на земјата) да ја признае Московската патријаршија како терористичка организација, пишува ТАСС.

Loading...

„Со оглед на сегашниот контекст, како министер за внатрешни работи, немам друг избор освен да му предложам на Риигикогу да ја прогласи Московската патријаршија за терористичка организација која го поддржува тероризмот во нејзините активности“, рече тој, цитиран од весникот „Постимес“.

Поради тоа, пишува весникот, активностите на Московската патријаршија би можеле да бидат забранети со судска одлука во Естонија.

„Тоа нема да влијае на парохијаните, не значи дека црквите ќе бидат затворени, туку ќе се прекинат врските со Москва“, додаде министерот.

Естонската православна црква (ЕОК) во четвртокот објави дека нема намера да ги прекине канонските врски со Руската православна црква, со оглед на нејзините историски врски со Руската православна црква.

За изјавата на естонскиот министер пишува и естонскиот јавен сервис на англиски јазик.

Во врска со намерите на естонската министерка, Марија Захарова, портпаролка на Министерството за надворешни работи на Русија, утрово даде изјава со краток коментар што го пренесува ТАСС: „Сите знаци на ментална болест се присутни“.