Целер – нискокалоричен зеленчук за подобро здравје

Сподели со своите пријатели

Иако главно се состои од вода, што значи дека не е многу полн со витамини и минерали, според нутриционистката д-р Маја Фелер, целерот има хранливи материи и во стеблата и во листовите, но она што го има во изобилство е витаминот К, кој е клучен за правилно згрутчување на крвта и градење на коските.

Loading...

Исто така, целерот содржи и растворливи и нерастворливи влакна кои им помагаат на цревата и се неопходни за редовно варење и правилно функционирање на цревата, а не содржи штетни калории. На пример, една шолја сечкан целер има вкупно околу 14 калории.

Иако не му обезбедува на организмот многу микронутриенти, д-р Фелер истакнува дека хранливите материи што ги содржи целерот се многу вредни за внимание.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  4 причини зошто кората од лимон никогаш не треба да ја фрлате!

 

 

Една од причините е тоа што содржи антиоксиданси како што се бета-каротен, витамин Ц и флавоноиди, како и кофеинска киселина која ја има и во кафето, чајот и виното.

Сепак, она што го прави целерот најкорисен за нас се неговите влакна и „добрите“ бактерии што ги содржи, кои се одговорни за бројни дигестивни функции како што се разградување на храната, апсорпција на хранливи материи и контрола на воспаление на цревата.

Loading...

„Покрај тоа, целерот е одличен за здравјето на срцето бидејќи содржи фталидни соединенија за кои е докажано дека имаат корисен ефект врз крвниот притисок“, изјави за Shape диететичарот др Симон Муду, пренесува Вечерњи.хр.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Зошто жените стареат побрзо споредено со мажите?

 

 

Поточно, фталидите, вели таа, ги релаксираат крвните садови, што го подобрува протокот на крв во срцето и другите витални органи, а со тоа го намалува високиот крвен притисок, кој е главен фактор на ризик за срцеви заболувања.

Друг фактор на ризик за срцеви заболувања кои влијаат на целерот е холестеролот, повторно благодарение на неговите влакна кои се врзуваат за вишокот холестерол во дигестивниот тракт, а поради влакната е одличен за намалување на шеќерот во крвта.

Неговите растворливи влакна го забавуваат варењето на шеќерот, што спречува нагло скок на шеќерот во крвта и на тој начин го намалува ризикот од дијабетес тип 2.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Што се случува со телото ако се туширате повеќе пати во денот?

Една шолја сечкан целер содржи и 29,6 микрограми витамин К, што е една третина од препорачаната дневна количина за жени (90 микрограми) и четвртина за мажи (120 микрограми).

Loading...

 

 

Меѓу другото, овој витамин е потребен за производство на остеокалцин, протеин кој влијае на цврстината на коските бидејќи е одговорен за таложење на калциум во нив.

А освен тоа што е полн со вода, целерот содржи и два електролити кои помагаат во одржување на нормалната рамнотежа на течности во клетките, па доволен внес на целер помага во хидратација и обезбедува телото да добие доволно течности.