Австрија: Во куќата на Хитлер, полицајците ќе добијат обука за човекови права

Сподели со своите пријатели

По одлуката од 2019 година, родното место на Адолф Хитлер во Австрија беше претворено во полициска станица, најавено е дека во таа куќа ќе се одржува обука на безбедносните сили од областа на човековите права.

Loading...

Историчарот Оливер Ратколб, член на комисијата која беше формирана за да спречи зградата позната како „Куќата на Хитлер“, односно родното место на нацистичкиот водач во Браунау ам Ин, да стане честа дестинација за нацистичките симпатизери и да обезбеди нејзина повторна употреба, одржа прес-конференција.

Ратколб рече дека во анкетите на јавното мислење за судбината на куќата во која е роден Хитлер, 53 отсто од јавноста изјавиле дека таа треба да се претвори во антинацистичка институција, а 23 отсто велат дека зградата треба да се урне.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Волстрит порасна, се тргува се претпазливо

Ратколб изјави дека куќата не може да се урне поради законски прописи.

Истакнувајќи дека куќата, која ќе се користи како полициска станица од 2026 година, ќе служи за две намени, Ратколб рече:

„Полицијата на покраината Горна Австрија овде во иднина ќе добива обука за човекови права. Во исто време ќе биде отворена за употреба како центар за обука на сите полициски сили во земјата.

Куќата во која е роден нацистичкиот лидер Адолф Хитлер во 1889 година во градот Браунау ам Ин, во провинцијата Горна Австрија, предизвика сериозни контроверзии во земјата.

Во ноември 2019 година беше одлучено родното место на Хитлер да се претвори во полициска станица, а во оваа рамка беше одржан тендер за проекти низ Европа.

Loading...
ПРОЧИТАЈТЕ И:  Земјите од ЕУ се согласија за нов закон за миграција и азил