Колку долго остатоците од храна можеме да ги чуваме во фрижидер?

Сподели со своите пријатели

Колку долго траат остатоците зависи од температурата и времето. Без разлика дали се работи за купена или домашно подтовена, остатоците траат околу 3-5 дена во фрижидер.

Loading...

Претходно топла или ладна расиплива храна оставена на собна температура исто така трае само 1-2 часа пред да треба да се чува во фрижидер.

Ако другата храна не ја чувате правилно или ја оставате во фрижидер предолго, бактериите ќе почнат да се развиваат на вашата храна и ќе предизвикаат нејзино расипување.

Ова може да го зголеми ризикот од болести кои се пренесуваат преку храна, како што е труење со храна.

Фактори кои влијаат на рокот на траење на остатоците од храна

Колку долго траат остатоците зависи од температурата и времето.

Бактериите брзо растат на температури меѓу 4 и 60 целзиусови степени.

Кога преостанатата храна ќе влезе во овој температурен опсег, бактериите може да се удвојат во големина на секои 20 минути и да ја расипат храната.

Потребни се само околу два часа за остатокот од храната оставена на собна температура да стане неупотреблива.

Loading...

На повисоки температури, над 32 °C, бактериите можат да растат побрзо и да ја расипат преостанатата храна за еден час.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Ослабнете засекогаш со откажување од овие 3 работи

Чувањето на остатоците во фрижидер помага да се задржи храната на температура од 4°C и пониска и го забавува растот на штетните бактерии.

Сепак, дури и ако брзо ги ставите остатоците во фрижидер, бактериите ќе почнат да се развиваат на храната и ќе станат опасни по околу 3-4 дена.

Замрзнувањето на преостанатата храна на или под -17 °C го запира растот на бактериите кои предизвикуваат расипување.

Сепак, квалитетот и вкусот на храната ќе се влошат по околу 3-4 месеци.

Како безбедно да ги чувате остатоците?

Еве неколку основни упатства за тоа колку долго можете да ги оставите остатоците надвор:

Топла храна

Остатоците од храната ставете ги во фрижидер два часа по готвењето или вадењето од апаратот за греење (како што е бавен шпорет или друг грејач).

Ладно расипливи производи

Чувајте ја во фрижидер храната како пилешко, месо, риба и млечни производи во рок од два часа.

Loading...

Високи температури

Остатоците од храната ставете ги во фрижидер во рок од еден час ако сте надвор на жештина или имате храна во жешка кола.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Од каде доаѓаат болките во грбот и како да ги спречите?

Поделете големи количини во неколку плитки садови кога ги чувате остатоците во фрижидер или замрзнувач.

Ова ќе помогне храната побрзо да се излади на безбедни температури.

Овој метод е особено важен за храната како супа и целото печено месо, на кои им треба долго време да се изладат.

На пример, големото печено месо може да биде сè уште топло во центарот по два часа во фрижидер, дозволувајќи им на бактериите да растат, додека помалите делови од месото дотогаш ќе бидат ладни, забавувајќи го растот на бактериите.

Избегнувајте чување на остатоците во преполн фрижидер, што ја намалува циркулацијата на воздухот потребна за правилно ладење.

Покријте ги остатоците од храната со херметички капаци, пластична фолија или други капаци за повеќекратна употреба.

Можете исто така да завиткате ладна расиплива храна во затворено пакување, како пластична фолија или вакуумски кеси.

Loading...

Одржувањето на остатоците покриени и затворени помага да се спречи повеќе бактерии да влезат во вашата храна.

Исто така, помага вашата храна да ја задржи влагата и да избегне апсорпција на мириси од друга храна што може да го промени вкусот на вашите остатоци.

Замрзнување

Ако не планирате да јадете остатоци за 3-5 дена, можете да ги замрзнете за да им го продолжите рокот на траење на 3-4 месеци.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Црвеното месо, белиот леб и маслото го намалуваат животниот век

Остатоците што содржат мајонез, крем сосови и салата од компири слабо замрзнуваат или немаат добар вкус по одмрзнувањето.

Замрзнатите остатоци технички може да траат бесконечно, но замрзнувањето ја отстранува влагата од храната, менувајќи го вкусот и квалитетот со текот на времето.

Поради ова, замрзнатите остатоци често ја губат својата мекост, вкус, боја и сочност.

Loading...

За најдобри резултати, веднаш замрзнете ги остатоците од храната за да бидат веќе на својот врвен квалитет и вкус.

Кога ќе бидете подготвени да јадете замрзнати остатоци, одмрзнете ги во фрижидер, во ладна вода или во микробранова печка.

Исто така, мора да јадете одмрзнати остатоци во рок од 3-4 дена, бидејќи бактериите ќе почнат да се развиваат на одмрзнатата храна.

Знаци на расипана храна

Расипаната храна обично е очигледна бидејќи го менува својот изглед, мирис и вкус.

Вообичаени знаци дека вашите остатоци се расипани вклучуваат:

Loading...

– Промена на боја,

– Промени во текстурата кои се лепливи, кашести или лигави,

– Мувла,

– Непријатен мирис или вкус, пишува Health.