Иако во нашата кујна не е вообичаено да додаваме мед во солени јадења, овој вкус ќе ве воодушеви!
Состојки:
– Две лажици масло
– 600 грама пилешко бело месо
– Сол и бибер по вкус
– Три лажици мед
– Три лажици соја сос
– Три парчиња лук
Подготовка:
Загрејте го маслото во тава на оган со средна топлина.
Исечете го пилешкото на коцки и додадете сол и бибер по вкус (но имајте на ум дека соја сосот содржи многу сол). Ставете го пилешкото во тава и пржете 3-4 минути од едната страна, а во меѓувреме, направете го сосот.
Измешајте мед со соја сос, лук и добро измешајте. Истурете го сосот во тава и промешајте за да месото се прелие со него од сите страни. Нека врие уште четири до пет минути додека не се направи зготви месото.
Ова пилешко одлично се комбинира со ориз, но и со некои други зеленчуци и салата.