9 начини со кои ќе го намалите диоптерот

Сподели со своите пријатели

Во денешно време тешко можеш да сретнеш човек кој нема проблеми со очите. При цел ден работа на компјутер, речиси и да нема начин да се зачува видот совршено.

Loading...

Постојат неколку начини со кои се симне диоптер, но за сè треба упорност!

1. Затворете ги очите за 2-3 минути во текот на денот на секои 2-3 часа. Тоа им помага да одморат од вечното зјапање во една точка.

2. Ова се 16 базни вежби кои се прават секој ден, за да го симнете диоптерот. Тоа се движења кои се вршат со очите.

 

 

3. Ако носите очила, гледајте да ги симнувате во секој можен случај. Кога окото ќе се навикне на диоптер на очилата, престанува да го свива мускулот и да се обидува да гледа подобро.

Loading...

4. Тоа се масажни точки кои го подобрават видот.

 

 

5. Кога сте надвор, гледајте секогаш да се фокусирате далеку пред вас, не да фрлате само поглед во нозете.

6. Пијте сок од моркови што е можно почесто

7. Секогаш кога ќе почувствувате дека очите ви се уморни, измијте ги со топла вода.

8. Обидете се да не гледате телевизија или да не гледате во некој уред навечер, барем 2 часа пред спиење.

Loading...

9. На секој час работа на компјутер, гледајте низ прозорецот подалеку барем 5 минути. Менувајте ја точката на фокус.

10. Ако носите леќи, обидувајте се да ги извадите вечер и да бидете неколку часа без нив, пред да си легнете.


Leave a Reply