79 години од доаѓањето на британската воена мисија при Кумановскиот партизански одред (ФОТО)

Сподели со своите пријатели

Во организација на ЗАПВАРС (Здружение на армиски и полициски ветерани од активен и резервен состав на Куманово), беше организирана комеморативна посета и чествување пред куќата во с.Пелинце, место каде пристигнале членови на британската воена мисија на 15.11.1943 год. која се придружила  на партизанскиот одред во кумановско – козјачкиот регион.

Loading...

 

 

Поддршката во оружје и логистика од страна на Британските сили била од големо значење за антифашистичкото движење во НОБ.

 

 

Loading...

Во знак на почит и благодарност, пред спомен – обележјето свежо цвеќе положија претставници од Општина Куманово и членови  на Советот на Општината, кои беа дел од многубројните делегации од нашата држава.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Од полноќ нови цени на горивата

 

 

 

 

 

Loading...