5 необични начини да го забрзате вашиот метаболизам

Сподели со своите пријатели

Добро е што постои такво чудо како метаболизмот, з да претвори сè што јадеме во енергија, а не во масти.

Loading...

Но, сепак понекогаш треба дополнително да го поттикнуваме да си ја врши работата. Еве пет необични начини да го направиме тоа!

Што да правиме за добар метаболизам?

Јадете жолчка

Во жолчки се содржат многу корисни материи – линолова киселина арахидонска киселина и лецитин. Двете киселини го забрзуваат метаболизмот, а лецитинот го намалува нивото на холестерол.

Не пијте алкохол на вечера

Велат дека во мали количини виното е исклучително корисно, но дури чаша од него навечер ќе ги одложи хемиските реакции во организмот , а храната што ја прифаќате ќе биде складира како резерва во вид на масти.

Пет заблуди за метаболизмот кои го успоруваат согорувањето на калориите

Loading...

Пијте топла вода

олко поголемо количество топла вода земате, толку поголема е веројатноста да го забрзате метаболизмот. Студената вода излегува побрзо од организмот, а тој нема потреба да биде обезводнен. Има уште нешто важно што треба да знаете – никогаш не стојте жедни, особено при физичко оптоварување.

Лути пиперки на помош

Колку и да не ви се верува сите видови лути пиперки ќе го забрзаат метаболизмот. Ова се должи на фактот дека содржат капсаицин – алкалоид кој ги уништува малигните клетки и ги раствора маснотиите.

Лошите навики за појадок што му штетат на здравјето

Џвакање мастика

Џвакањето на мастика има своите здравствени придобивки. Плунката, која се одвојува при џвакање, е богата со ензими и може да помогне во работата на желудникот и варењето. Треба, се разбира, да не се претерува. Исто така џвакањето да е задолжително без шеќер.

Leave a Reply