Man and Woman Carrying Toddler

5 најдобри земји во светот за вработените родители

Сподели со своите пријатели

На вработените родители им е потребна сета помош што можат да ја добијат, а некои земји се подобри во обезбедувањето на тоа од другите.

Loading...

Исланд, на пример, е една од најдобрите земји за вработени родители, според новиот извештај на Блумберг кој се осврнува на тоа како националните политики влијаат на квалитетот и достапноста на грижата за децата за вработените родители.

Според податоците на ОЕЦД, Исланд троши поголем процент од својот бруто домашен производ, речиси 1,8 отсто, на образование и грижа за раното детство.

 

family, holding hands, parents

 

Тоа ниво на инвестиција помага да се направи грижата за децата релативно прифатлива во Исланд, каде што родителите во просек трошат 5 отсто од својата заработка на грижа за децата.

За споредба, САД трошат само 0,3 отсто од својот БДП на образование и грижа за раното детство, а родителите инвестираат приближно 19 отсто од заработката за грижа за децата.

Loading...

Извештајот ги идентификува овие пет земји како извонредни примери за олеснување на финансискиот товар на вработените родители:

Исланд

Естонија

Германија

Канада

Нов Зеланд

 

Child With Woman Holding Map

Loading...

 

Во 2021 година, Канада се обврза да потроши 22 милијарди долари во следните пет години за да ги намали трошоците за раното образование и грижата за децата.

Таа држава цитираше истражување кое покажува дека секој долар потрошен за образование во раното детство дава економски принос до 2,80 долари.

Слично на тоа, политиките на Исланд кои ги фаворизираат вработените родители се една од причините поради која земјата има највисока стапка на учество на жените на пазарот на трудот (82 проценти) меѓу земјите што ги следи ОЕЦД.

Повеќето од петте истакнати земји наведени во извештајот имаат уште еден заеднички фактор: секоја нуди пристапна и достапна, ако не и бесплатна грижа за раното детство.

 

Low Angle Shot Of A Child Held by Woman and Man on On Each Hand Walking On An Unpaved Pathway Outdoors

 

Loading...

На децата во Естонија на возраст од 18 месеци до 7 години им е загарантирано место во градинка, додека на германските деца им е загарантирано место во градинка според програмата Кита.

Нов Зеланд е исклучок во оваа смисла и градинките се сметаат за нешто скапи.

Но, земјата доби високи оценки за квалитетот на грижата и намалувањето на родовиот јаз во платите на само пет проценти, што е од корист за вработените мајки.