Најчуваната тајна на Антарктикот: Како и зошто настануваат „крвави водопади“? (видео)

Во далечниот југ на нашата планета, белината на мразот и снегот ги краси бизарно црвенило кое личи на крв. Таа спектакуларна сцена настанува кога железото во водата доаѓа во допир со воздухот и оксидира, а на целиот процес му помагаат микроби од водата. Таа вода не е само единствена појава. … Continue reading Најчуваната тајна на Антарктикот: Како и зошто настануваат „крвави водопади“? (видео)Прочитај повеќе