24.06.2019 15:29

Зошто некои луѓе јадат што сакаат, а други се „дебелат и од воздух“?


Некои луѓе можат да јадат што и да посакаат и остануваат слаби, додека други тврдат дека се „дебелат и од воздух“. Долго се сметало дека за таа неправда е виновна генетиката, но најновите истражувања покажале дека животниот стил е главниот виновник.

Начинот на кој ја обработувате храната е толку индивидуален, што нема логика да се испитува колку калории внесувате, заклучок е на истражување спроведено на идентични близнаци.

loading...

Што можете да јадете навечер, а да не се здебелите?

Научниците набљудувале каква улога имаат исхраната и тежината. Идентични близнаци имаат иста генетска структура, така да би било логидчно да се заклучи дека сите имаат иста подложност кон дебелење или слабеење.

Меѓутоа, истражувањето покажало дека тоа не е точно, како и дека се дава преголемо значење на внесувањето калории. Авторите на студијата наведуваат дека нутритивнат аинформаци за пакувањето калории е бескорисна, затоа што близнаците имаат различни одговори на храната.

Седењето убива повеќе луѓе од пушењето и ракот на белите дробови

Откако постеле преку ноќ, близнаците за појадол јаделе леб и растителен сос. За ручек имале јајца и компири. Ним тој ден им биле направени сите потребни наоди, а потоа отишле дома каде две недели јаделе исти оброци.

Научниците откриле дека близнацит екои јадат исти оборци имаат различни одговори. Докажано е дека еден од близнаците може да покаже промена на шеќерот во крвта по оброкот богат со јаглехидрати, додека друг, по истиот оброк, шеќерот се активира само доколку не спие добро.

Пливањето е најефикасен начин за губење килограми

Тоа ги навело научниците да заклучат дека факторите на животниот стил, како што се колку добро луѓето спијат и кога вежбаат, имаат огромно влијание врз метаболизмот. Тоа сугерира дека луѓето можат да го подобар одговорот на своето тело со промена на навиките, како што се времето на оброци и квалитетот на сон.

loading...

Овие наоди во основа докажуваат дека луѓето можат да го променат својот метаболизам.

Image by 문희 이 from Pixabay


© Со преземање на содржината ги прифаќате Условите за преземање содржини
Loading...

Последни наслови

Facebook Comments