Зошто мажите често го допираат меѓуножјето?

Сподели со своите пријатели

Научниците конечно имаат одговор зошто мажите толку сакаат и често несвесно се допираат за своето меѓуножје.

Loading...

Поголемиот дел од мажите сакаат да се опуштат. Легнуваат на кревет, пуштат омилен филм, кренат нозе и стават раце во или на панталоните. Многу мажи ги допираат своите гениталии и дома и на јавни места, попат заборавајќи дека некој може и да ги види. Малку се играат во џебот, го допираат својот врсник или често ставаат раце и во долната облека.

genitalije-penis-mosnice-seks-foto-profimedia-1431818798-662003

Научницит еоткриваат три причини зошто мажите ја прават оваа работа.

Го штитат својот „пакет“

Мазењето на гениталните регии сит емажи ги прави да се чувствуваат задоволно и безбедно – вели Ванеса Ван Едвардс, авторка на книгата „Human Lie Detection and Body Language 101: Your Guide to Reading People’s Nonverbal Behavior“. На овој начин ја штита својата регија од надворешните влијанија, а мажите несвесно посегнуваат кон оваа област кога се одмараат, затоа што чувствуваат опуштеност кога знаат дека нивните најважни органи се надвор од опасност.

Се опуштаат

Чешањето на стомакот или поединечни делови од телото без еротски делови го потикнува лачењето на хормонот окситоцин, кој го смирува целиот организам, откриваат резултатите од студиите објавени во магазинот „Frontiers in Psychology“. Меѓутоа, експертите советуваат мажите во работно опкружување да преферираат триење на рацете или вратата за да се опуштат, затоа што во спротивно ќе ризкуваат за отказ.

Loading...

Доминација

Да го дочекате бизнис ривалот со раце во џепови подсвесна е желба на мажот да доминира – објавува др. Роб Коминијарек од Медицинскиот институт за алфа мажјаци. Со насочувањето на туѓото внимание на овој дел од телото мажот ја обележува својата територија и јасно покажува кој е главен.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.