Знаете ли што значи израз „Смее се како луд на брашно“?

Сподели со своите пријатели

Има изреке кои ги користимо свакодневно, а за голем дел од њима не знаемо како настанале, па еве нешто интересно.

Loading...

Смее се како луд на брашно

Овј израз има македонско потекло. Порано имало обичај душевни болесници (кои често хистерично се смејале) да се лечив с’с молитву над брашно од кое после се правиле лепчиња кои болесници ги еделе.

Биди добра да не бидеш модра

Овуј изреку гу користимо ми кумановци, а уствари прв пут гу запишаја Вук Караџиќ у књигу „Српски народни поговорки“ у 1849 годину с’с објаснување дека такој муж ву прети на жену.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *