Живот во замрзнувач: Температура од -55 степени и два месеци темница (видео)

Сподели со своите пријатели

Изолиран, заграден и над се – студен, градот Норилск во Русија е направена на мизерија, насилство и крв.

 

Loading...

Ruski-grad-Norilsk-4

 

Исто така, она што ги изнеадува сите е тоа што овој град е богат, порати што веројатно и натаму постои. Норилск се наоѓа на околу 400 километри северно од Арктичкиот кург и има најголеми наоѓалишта на никел, бакар и паладиум во светот.

 

Ruski-grad-Norilsk-3

 

Затворениците од Гулагот започнале да работат на проширувањето на оваа сибирска населба во 1935 година и во текот на следните 20 години, 500 илјади робови учествувале во неговата изработка. Илјадници од нив ги изгубиле животите.

Поради неговите локации, Норилск се чини уште поизолиран од останатите арктички градови, без копнена поврзаност со остатокот од светот. Тоа успева единствено по пат на воздух и отворено море, речни бродови и тоа кога навигацијата е можна.

 

Ruski-grad-Norilsk-5

Loading...

 

Временските услови во Нирлск се екстремни, интензивно сутедено, со негативна средна годишна температура, силни ветрови и сиви облаци во текот на целата година. Сонцето ректо го гледаат жителите на оваа место.

Студениот период во градот трае околу 280 дена, околу 130 денови се со снежни бури, а просечната годишна температура е -10 степени целзиусови, додека во зимата се спушта и до -55.

 

Ruski-grad-Norilsk-1

 

За време на два месеци поларна ноќ, кога 175.300 луѓе живеат во целосна темница, а снегот годишно го има 8-9 месеци.

Но, тоа не е се. Главен проблем во овој град на крајниот север од Сибир е загадувањето. Богатото наоѓалиште на никел во тоа пдрачје одговорно е за еден процент од вкупната светска емисија на сулфур диоксид, поради кој растителниот свет не може да опстане.

 

Ruski-grad-Norilsk-2

 

Во Норлиск постои огромен простор на кој нема ниту едно стебло. Најблиското стебло израснало на 48 километри подалеку од градот.


Loading...

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.