Во пресрет на почетокот на Олимпијадата, Кинезите почнаа да го „чистат“ интернетот

Сподели со своите пријатели

Во пресрет на почетокот на Зимските олимписки игри, кинескиот сајбер простор треба да „излее позитивна атмосфера“ и само позитивни вести да има на насловните страници на големите медиумски портали, како и меѓу трендовите на пребарување. За ова ќе се погрижи Кинеската управа за киберпростор, која во 2014 година ја формираше Кси Џинпинг со цел да го регулира и заштити кинескиот интернет простор и податоците за него.

Loading...

 

 

Според Си-Ен-Ен, агенцијата објавила дека целта на акцијата што ја спроведуваат во пресрет на Олимпијадата, но и кинеската Нова година, е да се создаде здрава, весела и мирна онлајн атмосфера. Тие имаат намера да го направат тоа со отстранување на вулгарна, насилна и друга лоша нелегална содржина од интернет. Нема да има место за какви било гласини на среќниот кинески интернет, а тоа ќе ги спречи неморалните познати личности да се вклучат во нивните онлајн активности.

 

 

Loading...

Познато е дека кинеската партија нема премногу разбирање за познатите и нивното недолично однесување, па им го намали досегот на интернет. Во средината на минатата година тие започнаа кампања против „хаотичната култура на познатите личности“, особено оние кои споделуваат неточни политички ставови, а цензурата влијаеше и на забавната индустрија, забранувајќи ги „нездравите содржини“ од телевизијата и истовремено поттикнувајќи патриотска атмосфера во медиумите.

Покрај горенаведеното, партијата и регулаторите имаат намера да го исчистат Интернетот од однесување кое вклучува фалење со богатство или величање пари, содржини поврзани со неумереност во јадењето и пиењето, како и содржини поврзани со гатање и гатање.