Вечерва над небото ќе засјае ”сина Месечина” (видео)

Сподели со своите пријатели

Вечерва над небото ќе се појави полна Месечина, и тоа по вторпат. Ова појава ќе се случи првпат после август 2012. Секоја месец се јавува полна месечина, но, бидејќи лунарниот годише календар не е перфектно усогласен, се случува, отприлика на секои три години, во еден месец да се јават две полни месечини, пишува CNN.com.

Loading...

Но, тоа не значи дека Земјениот природен сателите навистина ќе биде со сина боја. Месечинаа ќе добие бледо сина боја само во исклучителни ситуации, кога има многу чад или прашина во атмосферата. Па така, сината Месечина ќе ја видиме на пример, низ час настанат од ерупција на Вулканот.

Фразата ”кога ќе дојде сината Месечина”, укажува на некоја така ретка појава, која ако имате среќа, ќе ја видите еднаш во животот, велат од НАСА.

Кога Месечината навистина имала ”сина боја” било видено во Единбург, Шкотска, и тоа во септември 1950 година.

Следната ”сина Месечина” би можеле да ја очекуваме во јануари 2018 година.

 


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.