Важни совети од Републички завод за припек и вруќину

Сподели со своите пријатели

Од сектор за вруќину на Републички хидрометеролошки завод, најавује се дека у наредни д’нови, нашу земју ќе гу задеси голема вруќина.

Loading...

Вработени на неопределено време у ов’ј сектор, некои 430 на број, свакодневно га пратив движење на бранови на вруќ ветар кој доваѓа од Африку. Поради зголемену могуќност, овија д’нови сви да поцрцамо од вруќину, неопходно е да се преземев превентивни мерке како би преживеле у ов’ј пустињак.

Целу озбиљност на ситуацију, први гу сфатисва продавачи на сладолед кои намеравав да ги подигнев цене, и тој од 10 на 20 денара по топку. Укуси како што су ”чис лед” и ”само млеко”, може да се најдев у сви слаткарнице, док на улице су доступни и укуси како чоколада, ванила и салмонела.

Од Водовод најависва дека овој поскупување нема да утиче на цену на воду, ама од наредан месец, ќе стизав поголеми сметке заради неповољну цену на лимонтус и винобран на пазари у Сингапур.

Ако ви е скупо да изедете сладолед за шеес денара у порцију, онда за разладување може да ви послужи и лепеза од стодваес денара што се продава на пазар, пошто, сладолед се излиже, а лепеза ти остане за догодине, а можев сас њума да се млати цела куќа по дома.

Лепезе се продавав у разни дезени, а фабрички не знаемо дали има ограничување колко пут можеш да заманеш у тек на д’н док не се исцепа.

Ако си гу упропастите лепезу, најбоље ви е при руку да имате лубеницу. Дали ќе гу купите или ќе гу украдете од нечију њиву, не е битно, битно е некој да не ви скине главу док дрпате туѓ производ. Процедура повржана сас лубеницу ви е добро позната, значи пред едење да се олади добро, а после едење, да се трчи у ве-це на свак пола саат.

Турски вентилатори су револуционерно решење за сви онија кои немав паре за климу, а сакав да ладив јајца. Ако не се ценкате на тезге на пазар, може да ги купите за некои иљадо и четрсто денара за стандардан модел сас три брзине на ладење и тих режим на работу кој трае док не се раздрнка шрафче на ротор. Ако се поквари тој шрафче, еба си матер, ќе звучи како комбајн, ама затој и копче за брзину почне да пропада, па к’д да видиш, исти ти Миленко.

Loading...

Ако сте земале кредит за да купите климу, закачите гу на дома под стуб носач, и завртите гу да ви бие дирек у бубрези на плус 18. И запамтите – што е поголема разлика измеѓу температуру на улицу и дома, боље ќе се укочите. Ако филтер не ви е чистен откако е наместена клима, еве ви добра шанса да навлечете болештину.

Унесување на течности е исто такој много битна работа. Затој к’д искачате у чаршију, обавезно сас себе понесите си воду. Препоруке на доктори су тој да биде флаша вода Евиан купена на одмор у Турску лани, у коју само ќе досипуете воду од чешму. Пошто кафе е диуретик – т.е тера на мочање, препорука е да не пиете много кафиња по кафиќи, иако едвај у џеб имаш сто денара за цел вечер.

Ако се наваѓате у близину на суву траву или сламу, стручњаци советуев да бидете внимателни, ама ви гледајте да га фрљите пикавац или дрвце од шибицу, па ега сви изгоримо. Заради такви људи без мозак, зголемени су и интервенције на пожарну кои само јурцав сас камиони де нагоре, де надоле. Затој, пажљиво по улице, да не ве собуев.

Л’сан оброк у облик на тепсију с’с бурек или гра сас сланину ќе ги задоволи ваши потребе за крван притисак од 220 на 140. Само ако строго се придржавате на овија совети, можда ќе имате шансу, лето да га проведете на интерно у Куманово.

После останување у чаршију по цел д’н, може да се деси да ве заболи глава, да ве фати стомак или грчеви у ноге, ама ништо не се секирајте, пошто сте дехидрирале. Ако не ви се тресев руке, завртите на хитну помоќ или дојдите си пешки до болницу, пошто они немав сас што да дојдев по вас. Друга опција е да паднете у несвес, и мирно да чекате да ве вратив у живот сас воду и шиќер. За свак случај, имајте си при руку електронску здравствену књишку сас платени придонеси и двеста евра за болнички трошкови.

Ако немате е – књишку, а немате по цел д’н што да работите, отидите до Социјално и карајте се тамо. Заради значајни мерке на штедење кои ги спроведује Влада на туѓ грб, свак од објекти тамо има по 16 климе на метар квадратан, и еве ви још ед’н предлог куде да се свртите у најтопло време од д’н.

 

 

Loading...

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.