11.09.2019 13:30

Вака изгледала планетата пред 750 милиони години: Внесете ја адресата и откријте како изгледал вашиот крај тогаш


Сите знаеме како изгледа планетата Земја, како се распоредени нејзините континенти и океаните, но не било така секогаш.

Можете да видите како нашата планета изгледала пред 750 милиони години на интерактивната мапа, на овој линк, „Ancient Earth“.

loading...

Оваа мапа е креирана како заеднички проект на Иан Вебстер (Гугл) и В. Скотиже (проект Палеомап).

Како што напредувате низ картата низ вековите, копнената маса на Пангеа постепено се распаѓа и формира мапа на светот како што сите ја знаеме денес.

За да го направите пребарувањето уште по лично, можете дури и да ги напишете името на градот и улицата каде што сте во моментов и да видите што точно биле нејзините координати пред милион години.

На пример, Њујоек бел мал остров во јужната хемисфера, изолиран од која било голема копнена маса. Во исто време, Лондон сè уште бил дел од Панегеја и практично е на врвот на Јужниот пол.

Можете да ги користите стрелките на тастатурата за да прелистувате низ епохи или да скокате од настан на настан, како што е првото појавување на повеќеклеточен живот или истребување на диносаурусите.


© Со преземање на содржината ги прифаќате Условите за преземање содржини
Loading...

Последни наслови

Facebook Comments