Таа е мртва веќе 500 години, но може да го одгатне лекот за многу болести (видео)

Сподели со своите пријатели

Мумија од жртвувана 15 годишна девојка која е стара повеќе од 500 години и стоела замрзната, крие големо медицинско откритие кое ќе спаси многумина.

Замрзнатото мумифицирано тело било пронајдено во 1999 година во вулкан во Аргентина, а иако е убиена пред 500 години, била добро зачувана. По се судејќи била изберена како жртва за боговите. Во минатото младите луѓе ги воделе во високи планински предели, на патот до таму им давале коски од лисици, а на местото на жртвување опоен напиток.

Притоа свештеникот би ги убил и би ги пуштил да се замрзнат. Неодамна, археолозите меѓу забите на мумијата, наречена „Девица“, пронашле парчиња листови поради кои веруваат дека таа била успиена пред смртта.

Меѓутоа, откриле уште нешто. Девојката била заразена со бактерија која е слична на туберкулоза. Лекарите веруваат дека ова откритие ќе им помогне на микробиолозите во борба против новите болести или оние кои се повторно активираат.

 

Loading...

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.