Со милиони ќе се бори против теоријата на Дарвин

Сподели со своите пријатели

Бродосопственикот и еден од најбогатите Норвежани, Еинар Јохан Расмусен, инвестираше 1,6 милиони американски долари во фондацијата „Биокосмос“, која ја промовира псевдонаучната теорија за интелигентен дизајн, со што се негира Дарвиновата теорија за еволуција.

Фондацијата повика на поотворена дебата за биологијата и космосот, а целната група е сите оние кои се заинтересирани за наука и големи теми, особено младите, вклучително и студенти.

Loading...

Расмусен (81) за норвешката НРЦ телевизија изјави дека сака да го направи што поголем дел од ова модерно истражување достапно за јавноста.

Тој се согласи со членовите на Фондацијата, составена од дански професори, лекари, градежни инженери и теолози, дека еволуцијата повеќе не може да се објасни како резултат на случајни промени или природна селекција.

Image by Andrew Martin from Pixabay

Со промовирање на теоријата за интелигентен дизајн, Фондацијата ги изразува доблестите на псевдонаучната теорија дека природата е толку прецизно подесена и добро направена што не може да се развие со природна селекција и дека некој морал да управува со природата.

Раша Тудеј пишува дека вклученоста на Расмусен предизвика остри реакции од оние кои веруваат дека моќен бизнисмен се обидува да влијае на образовниот систем во Норвешка.

Норвешкиот европратеник Торстин Твит Солберг изјави дека е сосема погрешно за богатите да се обидат да „купат“ пристап до норвешките училници.

„Тоа е премногу алтернативно и прилично бесмислено“, истакна Солберг.

Loading...

Процесот на Расмусен го коментираше и Мартин Јакобсен од Теолошкиот колеџ „Ансгар“ во Кристијансанд, кој рече дека за природата треба да зборуваат научниците, а за Бога од теолозите.

„Кога се прашувате како еволуирала природата, треба да разговарате со научник и ако имате прашања за Бога, разговарајте со теолог“, истакна Јакобсен.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *